Oosterse tofoe & tempé marinade à la Noah
Benodigdheden:
- koksmes + lepel
- snijplank
- schaal of kom
- luchtdicht bakje waarin je de tofoe/tempé kunt bewaren
- blok tofoe en/of tempé
- 2 teentjes knoflook
- sojasaus
- balsamico azijn (di Modena IGP of rosso)
- ketjap manis
- peper & zout
- kurkuma
- chilipoeder
- limoen- of citroensap (dit kan zowel vers als uit een flesje zijn)
- optioneel: gembersiroop of verse gember
- optioneel: black bean sauce van de toko
Ik ben echt een enorm liefhebber van tofoe en tempé (alleen wat minder van de Nederlandse spellingswijze volgens de Van Dale, want zeg nou zelf: dat ziet er toch niet uit?) en kook hier regelmatig mee. Nu moet ik toegeven dat ik pas sinds (ongeveer) een half jaartje deze twee vleesvervangers ontdekt heb, maar dat ik inmiddels niet meer zonder kan. Je kunt namelijk zo ontzettend veel doen met tofoe en tempé: je kunt het bakken, stomen, wokken, frituren en grillen. Tofoe kun je zelfs barbecueën of rauw eten!
Er
zijn zo veel mogelijkheden wat de bereiding van deze twee sojaproducten
betreft, dat je kunt blijven experimenteren in de keuken. En mocht een
marinade een keer mislukken, niet getreurd: tofoe en tempé zijn goedkope
producten en dus ook nog eens duurzaam voor je portemonnee.
Mensen die zeggen dat tofoe smaakloos is, hebben vast nog nooit een goede marinade geprobeerd. In deze blog deel ik mijn favoriete go-to Oosterse marinade. Heerlijk in bamischotels, nasi-gerechten, miso-soepen of als krokante snack tussendoor.
Voor handige informatie over het bewaren van tofoe en tempé lees je hier (tofoe) & hier (tempé).
Bereidingswijze
Indien je met tofoe bezig bent: laat de tofoe eerst goed uitlekken. Hoe doe je dat? Lees het hier. Snijd vervolgens de tofoe/tempé (naar eigen hoeveelheid) in blokjes en doe deze in een schaal of kom. Snipper de teentjes knoflook en voeg deze toe aan de schaal. Als je verse gember gebruikt, doe dan hetzelfde met de gember (hoeveelheid naar eigen smaak).
Voeg een flinke hoeveelheid ketjap manis toe - omdat ik dit zelf altijd op gevoel doe, kun je het beste zelf een inschatting maken van de hoeveelheid, afhankelijk van de hoeveelheid tofoe/tempé die je marineert. Liever iets te veel, dan te weinig. De ketjap manis vormt namelijk de basis van je marinade.
Voeg
daarna ongeveer twee eetlepels kurkuma toe en één eetlepel chilipoeder.
Uiteraard kun jij zelf je marinade afstellen op jouw voorkeuren.
Experimenteer hier vooral mee en ontdek wat je lekker vindt en wat niet.
Voeg twee theelepels balsamico azijn en citroen- of limoensap toe.
Indien je de black bean sauce gebruikt, voeg dan één royale eetlepel aan je marinade toe.
Als laatste voeg je peper en zout naar eigen smaak toe.
Laat
de marinade ongeveer een halfuur tot een uur in de koelkast intrekken
voordat je begint met de bereiding. Het is nu aan jou wat je met je
tofoe/tempé doet. Zelf vind ik gebakken tempé het lekkerst, omdat ik
deze op hoog vuur een krokant laagje laat krijgen. Lekker knapperig en
uitermate geschikt als snack tussendoor, maar er zijn natuurlijk veel
meer opties om uit te kiezen. Veel kookplezier!